12/14/2012

Marija. Tarptautinė praktika Latvijoje - Eurofortis SIA



Nedvejok, dalyvauk „Patirties Partneriai“ programoje! 

Esu Marija, trečio kurso Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentė (studijų programa: verslo vadyba/marketingas), kuriai kaip ir kiekvienam 2/3-ojo kurso studentui reikėjo atlikti praktiką. Atrodo praktika Lietuvoje buvo pasiekiama ranka, bet kažkas viduje pastūmėjo aplankyti mūsų mielos Urdutės (Užsienio Ryšių Direkcija) svetainę dar kartą. Ne veltui, nes čia – puikus pasiūlymas, kviečiantis atlikti tarptautinę praktiką. Tokia galimybe, manau, privalo pasinaudoti kiekvienas studentas!! 


Mano pasirinkimas – EuroFortis SIA, tai Čekijos ir Latvijos švietimo ir konsultacijų centras, įsikūręs Rygoje, Latvijoje. Įmonė, bendradarbiaudama su kitų šalių partneriais, dalyvauja tarptautiniuose švietimo projektuose, remiamų Europos Sąjungos. Vykdomi projektai yra glaudžiai susiję su įmonės ideologija: padėti mokykloms, bei smulkioms/vidutinėms įmonėms, kurti bei diegti naujoves versle ir taip skatinti jų augimą.

Iš tiesų, esu laiminga, kad turėjau galimybę atlikti praktiką Rygoje bei patirti neišdildomų įspūdžių visam gyvenimui. Įmonėje dirbau kaip lygiavertė darbuotoja, buvau aktyviai įtraukta į kompanijos veiklą/diskusijas/susitikimus. Buvau supažindinta su Europos Sąjungos vykdomų projektų stuktūra, įmonės role juose. Praktikos metu koordinavau bendravimą su projektų partneriais, rengiau įvairias ataskaitas bei analizes, reikalingas projektų vystymui, ieškojau potencialių įmonių, kurias domintų projekto idėja, būsimi rezultatai. Įdomiausia tai, kad toks darbas niekada netampa tik nuobodus ir monotoniškas „paperwork“, nes skirtingi projektai – skirtingi tikslai bei užduotys.





  
 
Be to, įmonės veikla neatsiejama nuo partnerių susitikimų, kurie vyksta tiek Rygoje, tiek kitose šalyse – tai žavi. Savo praktikos metu dalyvavau ir tarptautiniuose susitikimuose. Pirmasis vyko su Skandinavijos šalių partneriais, kurie atvyko iš Danijos, Švedijos ir Islandijos. Projekto idėja – parengti programą bei kursus žmonėms (50+ amžiaus), kurie netekę darbo dažnai netenka ir galimybės įsidarbinti iš naujo. Tokia programa padėtų bei suteiktų žinių kaip įkurti nuosavą verslą. Tuo tarpu antrojo susitikimo metu partneriai atvyko iš Lenkijos, Prancūzijos, Ispanijos bei Italijos. Pagrindinis tikslas – skatinti profesinio švietimo ir mokymo patrauklumą bei gerinti mokymų kokybę, IT specialistų srityje. 
Jeigu manęs paklaustumėte ar verta dalyvauti šioje programoje, aš be abejonės atsakyčiau tik „TAIP“, nes neišdildomi įspūdžiai ir patirtis – garantuota. Nauji žmonės, aplinka – tai negali tavęs nepraturtinti, o kur dar iššūkiai, su kuriais susiduri užsienio šalyje. Svarbiausia tai, jog įmonės, dalyvaujančios programoje turi aiškią praktikos struktūrą, t.y. jos yra pasirengusios priimti studentą. Tuo tarpu Lietuvoje – kitokia situacija, juk kiekvienas esame girdėję, kad dažnai studentai yra „išnaudojami“ atlikti tik administracinio pobūdžio užduotis, dėl to dažnai neįgyja taip reikalingų praktinių žinių.

Tiesiog įsivaizduok situaciją: TU baigi universitetą, kartu baigia dar 100 studentų tik iš tavo kurso, kiek baigiančių iš viso universiteto, o kur dar kiti universitetai, kolegijos? Visi ieško darbo, visi atlikę praktiką, bet TU atlikai ją kitoje šalyje. Darbdavys tikrai atkreips į tai dėmesį!
Marija Bieliauskaitė
Jei turite klausimų man, rašykite el. paštu: meriddda@gmail.com








 



3 comments:

  1. Pats esu studentas, vasaros metu ieškojau praktikos vietos ir man labai pasisekė. Norėčiau pasidalinti savo patirtimi.
    Radau praktiką ne pats, man padėjo Lietuvoje veikianti įmonė, Algoos Study Work and Travel, kuri būtent studentus išleidžia į įvairaus pobūdžio praktikas užsienyje. Kadangi studijuoju viešbučių administravimą, mane domino būtent praktika viešbutyje. Vos po dviejų savaičių turėjau darbo vietą 5* viešbutyje, Graikijoje, Rodo saloje, registratūroje. Praktika buvo apmokoma. Viskas buvo nuostabu! Saulėtos dienos, paplūdimys, naktinis gyvenimas, naujos pažintys, ir žinoma - praktika. Likau labai patenkintas, tad po metų kartojau savo kelionę, tik šį kartą su Erasmus praktika. Įspūdžiai nepamirštami, užsidirbti taip pat pavyko, kadangi tiek maitinimas, tiek apgyvendinimas buvo nemokami. Siūlau kiekvienam, kas ieško ne tik praktikos, bet ir geriausių įspūdžių jų gyvenime. Apsilankykit: www.algoos.com , jie išties labai padeda, viską randa už jus, sutvarko dokumentus, jei norit praktiką atlikti toli-toli, padeda ir su viza. Įmonė Lietuvoje, tad problemų tikrai nebus. :)

    ReplyDelete
  2. Europos sajungos projektai tuom ir įdomūs, nes darbas labai įvairiapusiškas. Kadangi jų nauda akivaizdi ir didelė, ilgai ieškoti klientų netenka. Šaunu, kad galima įgyti tokios naudingos praktikos, kas Lietuvoje studentams retai pasitaiko.

    ReplyDelete
  3. Europos sajungos projektai tuom ir įdomūs, nes darbas labai įvairiapusiškas. Kadangi jų nauda akivaizdi ir didelė, ilgai ieškoti klientų netenka. Šaunu, kad galima įgyti tokios naudingos praktikos, kas Lietuvoje studentams retai pasitaiko.

    ReplyDelete